Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael odobrava produženje starosne granice za vojne rezerviste

Izrael odobrava produženje starosne granice za vojne rezerviste

Vlada Izraela je danas odobrila nacrt zakona o produženju starosne granice za odlazak u penziju vojnim rezervistima, prenosi Anadolija. Ovaj prijedlog zakona treba biti predstavljen Knesetu, izraelskom parlamentu, na sutrašnjoj sjednici radi usvajanja.

Prema nacrtu zakona, vojni rezervisti bi mogli produžiti svoju službu za dodatna tri mjeseca. Također, ova mjera se odnosi na produženje maksimalne starosne granice za rezerviste, i to na 41 godinu za vojne rezerviste i 46 godina za rezervne oficire.

Izraelski Kanal 12 objavio je ove informacije, navodeći da trenutno važeći zakon u vezi sa rezervnom službom ističe krajem juna. Izraelski mediji ističu hitnost usvajanja ovog zakona ove sedmice, koji će prolaziti kroz tri glasanja u parlamentu.

Podsjetimo, ministar odbrane Izraela, Joav Galant, je 11. juna zatražio produženje zakona za šest mjeseci. Međutim, nakon kritika pravnog savjetnika Galija Baharav-Miare, produženje je odgođeno na tri mjeseca.

Ova odluka vlade odražava potrebu za produženjem službe rezervnim oficirima i vojnicima, te je važan korak u očuvanju sigurnosti i stabilnosti Izraela.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -