Subota, 28 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaClio jedini preživio krah dizelaša u B segmentu

Clio jedini preživio krah dizelaša u B segmentu

U novoj eri zelenih tehnologija i sve veće popularnosti električnih automobila, dizelski pogon postepeno gubi svoju dominaciju. Mnogi proizvođači su izbacili dizelaše iz svoje ponude, ali Renault Clio se odupire trendu.

Jedan od zadnjih usporednih testova malih dizelaša koji je proveo Autoplus u januaru 2022. godine, uključivao je francuski trolist C3, P208 i Clio. Rezultati su pokazali da se dizelima u automobilima B segmenta postepeno gubi trag. Iako su mnogi odustali od dizelaša zbog preskupe Euro 7 norme, Clio je preživio zahvaljujući tehnologiji koja zadovoljava važeći emisioni standard.

Renault je oduvijek bio poznat po svom bestselleru – modelu Clio. Ovaj mali francuski automobil je dugi niz godina bio jedan od najprodavanijih modela u Evropi. Clio je zamišljen kao moderni i svestrani automobil pristupačan svima, što ga je činilo izuzetno popularnim. Čak je i prodaja Clija dvostruko veća od drugog najprodavanijeg Renaultovog modela.

Clio je jedini preostali model u B segmentu koji nudi dizelski pogon. Iako je prodaja dizelaša u opadanju, još uvijek postoji veliki broj kupaca koji preferiraju ovu vrstu pogona. To su uglavnom kompanije, rent-a-car agencije, ali i pojedinci koji cijene dugovječni i ekonomični 1.5 dCi turbodizelaš, karakterističan za Renault.

Dok se ostali proizvođači okreću zelenim tehnologijama, Renault je procijenio situaciju i odlučio zadržati dizelaša u svom modelu Clio. Iako možda više nema značajan utjecaj na prodaju, postoji veliki broj vjernih kupaca koji biraju Clio zbog njegovog pouzdanog dizelskog pogona.

Dok se automobilska industrija mijenja i tehnologija napreduje, Clio ostaje kao simbol Renaultove upornosti u očuvanju tradicija. Bez obzira na trendove, ovaj mali francuski automobil nastavlja privlačiti kupce širom Europe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -