Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNigel Farage izazvao kontroverze svojim izjavama o ratu u Ukrajini

Nigel Farage izazvao kontroverze svojim izjavama o ratu u Ukrajini

Britanski političar i lider reforme, Nigel Farage, izazvao je kontroverze svojim nedavnim izjavama o mogućem ratu u Ukrajini. Gostujući u emisiji BBC-a, Farage je izjavio da je još 2014. godine upozoravao na potencijalni sukob u regiji.

Farage je objasnio da je bio svjestan da širenje NATO-a i Evropske unije na istok izaziva zabrinutost kod ruskog naroda i može dovesti do sukoba. “Opet dolaze po nas”, rekao je Farage, dodajući da je to bio razlog za početak rata.

Njegove izjave su naišle na oštre kritike. Ministar vanjskih poslova James Cleverly optužio ga je da “ponavlja Putinovo podlo opravdanje za brutalnu invaziju na Ukrajinu”, dok ga je laburistički ministar odbrane John Healy nazvao “apologetom Putina”. Riši Sunak je naglasio da Farageov pristup samo pogoduje ruskim interesima i predstavlja opasnost za britansku sigurnost.

Analitičar iz Independenta, Ryan Coogan, smatra da Farageove izjave imaju provokativni karakter i nisu u skladu sa koherentnom politikom. Osim toga, Coogan je izrazio zabrinutost da se političar koji brani nasilnog despota ne diskvalifikuje odmah, te je upitao jesu li standardi javnog diskursa toliko pali.

Iako bi Farageove izjave mogle donijeti izbornu popularnost, Coogan naglašava da političar ne shvata realnu rusku opasnost po Veliku Britaniju i stoga ga ne treba uzimati ozbiljno.

Ova kontroverzna rasprava pokazuje kako se politički stavovi o međunarodnim sukobima mogu polarizirati, ali također postavlja pitanje o očekivanjima od političara i njihovom odgovornom pristupu diskusiji o važnim pitanjima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -