Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPutin upozorava na nuklearno oružje kako bi potkopao međunarodne napore protiv ruske...

Putin upozorava na nuklearno oružje kako bi potkopao međunarodne napore protiv ruske agresije

Ruski predsjednik Vladimir Putin već dva dana zaredom iznosi svoje stavove o nuklearnom oružju, posebno naglašavajući mogućnost “spuštanja praga” za upotrebu nuklearnog oružja u ruskoj nuklearnoj doktrini. Stručnjaci iz Instituta za studije rata (ISW) vjeruju da Putin izražava ovu prijetnju kako bi spriječio dalju podršku Zapada Ukrajini i oslabilo međunarodne napore za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

Tokom svog nedavnog govora 21. juna, Putin je istakao da Rusija ima namjeru da dalje razvija svoju nuklearnu doktrinu kako bi osigurala strateško odvraćanje i održala globalnu ravnotežu snaga. On je također naglasio napore Rusije da poboljša svoje konvencionalne ratne sposobnosti i obrambenu industrijsku proizvodnju. Međutim, tokom nedavne konferencije za štampu u Vijetnamu 20. juna, Putin je sugerisao mogućnost snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja u ruskoj nuklearnoj doktrini. On je argumentovao da bi eventualni poraz ruskih snaga u Ukrajini mogao dovesti do kolapsa same Rusije.

ISW je sugerisao da je Putinovo povezivanje poraza u Ukrajini s egzistencijalnom prijetnjom Rusiji strateški manevar. To bi moglo biti izgovor za potencijalno odstupanje od trenutne nuklearne doktrine u ekstremnim okolnostima.

Čini se da Putinova izjava od 21. juna ima za cilj podrivanje pokušaja Zapada da se ujedini protiv ruske invazije na Ukrajinu i postigne odlučujući ishod. Njegovi izrazi zabrinutosti u vezi s nuklearnim oružjem mogu biti dio šire kampanje koja ima za cilj potkopavanje međunarodnih napora da se stabilizuje situacija na istoku Europe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -