Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaOtvorena izložba "Priče iz Srebrenice" u Hrvatskoj

Otvorena izložba “Priče iz Srebrenice” u Hrvatskoj

Uz prisustvo brojnih zvanica, među kojima su i ambasadori 30 zemalja u Republici Hrvatskoj, izložbu “Priče iz Srebrenice” otvorila je ambasadorica Bosne i Hercegovine Elma Kovačević-Bajtal, ambasadorica Kraljevine Nizozemske Charlotte van Baak i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

“Zahvaljujem Emiru Suljagiću, direktoru Memorijalnog centra Srebrenica, što je podržao naš prijedlog da ova izložba bude ovdje danas. Također, hvala Charlotte Van Bekk, ambasadorici Kraljevine Nizozemske, što smo danas zajedno. Samo zajedno, u borbi za istinu i pravdu, možemo graditi bolji svijet za našu i svu djecu svijeta. To je naša moralna obaveza, obaveza svih nas”, istakla je Kovačević-Bajtal tokom svog govora.

Ovaj putujući izložbeni projekt Memorijalnog centra Srebrenica omogućit će mnogim gradovima, kako u BiH, tako i izvan nje, da obilježe 29. godišnjicu genocida u Srebrenici. Trenutno je izložba dostupna hrvatskoj javnosti zahvaljujući Ambasadi Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

“Svaki predmet, svaka priča, svaka biografija, neizbrisiv su dio kolektivnog sjećanja na žrtve i trajna opomena da se ovakvi zločini više nikada ne smiju ponoviti”, naglasio je Suljagić prilikom otvaranja izložbe. “Naša je dužnost čuvati uspomenu na žrtve, ali i širiti svijest o genocidu u Srebrenici. Ova izložba putuje svijetom s ciljem da inspiriše ljude da se bore protiv mržnje, netolerancije i nasilja.”

Izložba “Priče iz Srebrenice” podijeljena je na tri dijela: život, smrt i pronađeni predmet. Kroz izložene predmete žrtava genocida, njihove kratke biografije i video svjedočenja preživjelih, Memorijalni centar Srebrenica nastoji približiti javnosti istinu o genocidu i očuvati sjećanje na žrtve čije priče se moraju čuvati od zaborava.

Ova izložba je važan korak u procesu memorijalizacije i širenja istine o genocidu u Srebrenici, te pruža priliku svim posjetiteljima da se upoznaju s pričama koje ne smiju biti zaboravljene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -