Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetPotpisivanje memoranduma sa Srbijom bez saglasnosti Predsjedništva BiH predstavlja kršenje ustava

Potpisivanje memoranduma sa Srbijom bez saglasnosti Predsjedništva BiH predstavlja kršenje ustava

Stranka Naprijed je u saopćenju za javnost izrazila svoje negodovanje povodom nedavnog potpisivanja memoranduma između entitetske policije i policije susjedne Srbije. Prema njihovom mišljenju, ovaj čin predstavlja direktno kršenje ustava i preuzimanje državnih nadležnosti bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Domaće zvaničnike koji su uključeni u ovaj međunarodni skandal moraju procesuirati pravosudni organi, a srbijanskim vlastima se mora dati do znanja da postoji nepovredivost bh. granica i njenog Ustava, te da ovakav čin predstavlja grubo kršenje međususjedskih odnosa”, navodi se u saopćenju stranke Naprijed.

Stranka se također osvrnula na sličan incident koji se dogodio tokom pandemije koronavirusa, kada je ruska vojna formacija, bez saglasnosti relevantnih institucija, ušla na teritoriju BiH i vršila dezinfekciju bolnica iz Banje Luke.

Ovaj skandal ponovno je ukazao na to da institucije države ne funkcioniraju u potpunosti, te da aktuelna vlast nije u stanju pružiti efikasnu zaštitu interesa svih građana BiH, istaknuto je u saopćenju.

Stranka Naprijed poručila je kako novi politički akteri koji se temelje na konceptu državnosti i poštenja mogu zaštiti državu i interese svih građana na svakom pedlju države.

Ovaj incident izazvao je zabrinutost u javnosti i postavlja pitanje o ulozi i ovlastima entitetske policije u Bosni i Hercegovini, te o neophodnosti jačanja komunikacije i koordinacije između svih nivoa vlasti.

Nadležni pravosudni organi su pozvani da preduzmu mjere i procesuiraju odgovorne za ovo kršenje ustava i preuzimanje državnih nadležnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -