Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetBroj poginulih i nestalih raste nakon dva brodoloma kod Italije

Broj poginulih i nestalih raste nakon dva brodoloma kod Italije

U dva tragična brodoloma kod južne Italije, najmanje 11 osoba je izgubilo život, dok se preko 60 osoba vodi kao nestalo, prenosi BBC. Organizacija RESQSHIP iz Njemačke je objavila da je pronašla 51 osobu iz drvenog čamca koji je tonuo, kao i deset tijela zarobljenih na donjoj palubi u blizini otoka Lampedusa. U odvojenom incidentu istog dana, preko 60 osoba je prijavljeno kao nestalo, među kojima se 26 boji da su djeca, izjavili su Ljekari bez granica (MSF).

Prema izvještajima UN-ovih agencija, brodovi su prevozili migrante koji su krenuli iz Libije i Turske. Preživjeli iz brodoloma kod Lampeduse su predani italijanskoj obalnoj straži i dovedeni na kopno, dok su tijela onih koji nisu preživjeli prevezena na otok, navodi RESQSHIP. Brod je krenuo iz Libije i prevozio migrante iz Sirije, Egipta, Pakistana i Bangladeša, saopćeno je u zajedničkom priopćenju UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UN-ove agencije za djecu UNICEF.

Također, druga olupina je locirana oko 125 milja od obale Kalabrije u južnoj Italiji, prema ovom priopćenju. Mediteran je jedna od najsmrtonosnijih migracijskih ruta na svijetu, gdje je više od 23.500 migranata izgubilo život ili nestalo od 2014. godine, prema podacima UN-a.

Ovi tragični događaji još jednom podsjećaju na opasnosti s kojima se suočavaju migranti koji prelaze Mediteran u potrazi za boljim životom. Hitne mjere i međunarodna suradnja su neophodne kako bi se spriječile takve tragedije u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -