Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetCentralna bajramska svečanost održana u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici

Centralna bajramska svečanost održana u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici

Danas je u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici održana centralna svečanost povodom obilježavanja ovogodišnjeg Kurban-bajrama za područje Muftiluka zeničkog. Bajramsku hutbu govorio je muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević, koji je također predvodio klanjanje bajram-namaza.

Osim u Sultan Ahmedovoj džamiji, bajram namaz se ove godine klanjao i u prostoru nedavno otvorenog Islamskog centra Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Muftija Dizdarević je u svom govoru istakao važnost obavljanja hadža i naglasio da se u danima Bajrama ne smije zaboraviti na one koji pate zbog bijede, gladi i ratova.

Posebnu pažnju je posvetio situaciji u Gazi, nazivajući je “najgorim od svih zločina”. Upućene su molitve Allahu da podari uputu onima neupućenim, zdravlje onima koji su bolesni, imetak zahvalnima te da osvijesti zalutale i opterećene.

Muftija Dizdarević je također poželio muslimanima širom svijeta, a posebno Bošnjacima, više mudrosti kako bi pravilno sagledali stvari i pojave u životu. Naglasio je važnost zahvalnosti, jer je “nezahvalnost bolest koju treba liječiti”.

Uz završetak i izgradnju Islamskog centra u Zenici, muftija Dizdarević je zahvalio svima koji su se odazvali i pružili podršku. Istaknuo je kako se nadaju da će njihov trun dobra biti viđen na danu odluke.

Tradicionalno bajramsko čestitanje i prijem za pripadnike javnog života Zenice i Zeničko-dobojskog kantona bit će održano danas u prostorijama Medžlisa IZ Zenica. Također, večeras će se održati Bajramski koncert na Trgu Alija Izetbegović, na kojem će se predstaviti Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili.

U sklopu obilježavanja Bajrama, sutra će se provesti akcija prikupljanja kurbanskih kožica po džematima Muftiluka zeničkog, te će se kurbansko meso podijeliti onima koji su uplatili kurbane u medrese. Trećeg dana Bajrama planirana je podjela bajramskih paketića za djecu smještenu u vrtiću PPU „Lastavica“ Zenica, JU „Dom – porodica“ Zenica, te korisnicima Udruženja „Dlan“ Zenica. Očekuje se i bajramska posjeta delegacija Muftiluka zeničkog i MIZ Zenica Kazneno-poravnom zavodu Zenica.

Četvrtog dana Bajrama predviđena je posjeta starim licima u JU „Dom za stara lica“ i „Dom penzionera sa stacionarnom ZDK-a“, kao i bajramski prijem u Islamskom centru „Sultan Ahmed“ Zenica te bajramska zabava za djecu na Kamberovića polju – „Radost bajrama“.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -