Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetMuslimani uprkos restrikcijama klanjali bajram-namaz u džamiji Al-Aksa

Muslimani uprkos restrikcijama klanjali bajram-namaz u džamiji Al-Aksa

Deseci hiljada muslimana okupili su se jutros u džamiji Al-Aksa u starom gradu Jeruzalemu kako bi klanjali bajram-namaz, uprkos restrikcijama izraelske policije. Iako su neki Palestinaci bili spriječeni da uđu, broj prisutnih je dostigao desetke hiljada.

Palestinci iz različitih dijelova Jeruzalema i palestinskih gradova, povezanih s Izraelom, formirali su duge redove vozila na putevima koji vode do Starog grada kako bi prisustvovali molitvi. Izraelska policija je vršila provjere identiteta Palestinaca na ulazima džamije Al-Aksa i nekima nije dozvolila pristup.

Prije početka bajram-namaza, izbila je tučnjava između izraelske policije i palestinske omladine kod kapije “Silsila”. Policija je nasilno intervenisala, pretukavši više palestinskih mladića.

Nakon namaza, desetine hiljada muslimana su slušali bajramsku hutbu koju je održao šejh Jusuf Ebu Sunejn, imam džamije Al-Aksa. U svojoj hutbi, šejh je istakao genocidni rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze i naglasio da je islamski svijet napustio Palestinu, što je ocijenio kao veliku sramotu. Također je skrenuo pažnju na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima i izrazio uvjerenje da će palestinski narod nastaviti svoju borbu i da će okupacija završiti.

Glasnogovornik Uprave jeruzalemskih islamskih vakufa, Firas Dibs, izjavio je da je samo 40.000 muslimana bilo u mogućnosti da klanja bajram-namaz u Harem-i Sharifu, odnosno džamiji Al-Aksa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -