Bilo da volite grickati uz filmove ili serije ili gledajući Evropsko prvenstvo u nogometu, koje je počelo, kokice su uvijek dobar izbor. Ali mnogi ih se zasite. Donosimo vam poboljšane verzije kokica, odnosno kako da ih spremite u zavisnosti od toga volite li slane ili slatke.
Riječ je o kokicama u karameli i čokoladi te čili kokicama. Priprema ovih kokica nije niti malo komplicirana, a djeluju nam vrlo primamljivo. Također, sigurni smo da će se obje verzije svidjeti i ostatku ekipe.
Za pripremu čili kokica, potrebno vam je 100g kukuruza kokičara ili jedna vrećica kokica za mikrovalnu, 1 mala kašika čili listića ili čilija u prahu, 1 mala kašika bibera i prstohvat soli. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni, pripremite kokice prema uputama na pakiranju. Kada su kokice gotove, posipajte ih mješavinom bibera i čilija, dobro promiješajte i pecite pet minuta na limu obloženom papirom za pečenje. Na kraju, posipajte ih s malo soli i poslužite.
Za čokoladne kokice, trebat će vam 50g maslaca, 7 šoljica gotovih neposoljenih kokica, 80ml vode, 40g javorovog sirupa ili meda, 50g šećera, 80g tamne čokolade, prstohvat sode bikarbone i prstohvat soli. U posudi s debelim dnom zagrijte vodu, javorov sirup, maslac i šećer. Nakon što proključa, ostavite da ključa još deset minuta. Odvojeno, sitno nasjeckajte tamnu čokoladu i obložite lim papirom za pečenje. Uklonite sirup s vatre i umiješajte čokoladu, sodu bikarbonu i sol. Prelijte smjesu preko kokica, dobro promiješajte, razdvojite viljuškom i ostavite da se ohlade i stvrdnu.
Uživajte u ovim ukusnim i jednostavnim verzijama kokica uz vaše omiljene sadržaje ili sportske događaje. Sigurno će osvojiti srca svih ljubitelja kokica.