Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetItalija ističe važnost svoje uloge u raspodjeli viših funkcija u EU

Italija ističe važnost svoje uloge u raspodjeli viših funkcija u EU

Na nedavnim izborima za Evropski parlament, birači su poslali snažnu poruku i uputili na važnost koju ima Italija. To je istaknula liderka italijanske stranke Meloni, koja vjeruje da raspodjela viših funkcija u EU treba uzeti u obzir ulogu koju je Italija odigrala.

Prema njenim riječima, članice EU neće biti direktno uključene u kredit od 50 milijardi dolara koji je planiran od strane Grupe 7 najrazvijenijih država. Taj kredit će se zasnivati na prihodima od zamrznutih ruskih sredstava. Meloni je naglasila da je Evropa već dala svoj doprinos kroz mehanizam garancija za kredit, a očekuje se da će isto učiniti SAD, Kanada, Britanija i vjerovatno Japan.

Liderka italijanske stranke je najavila da će u narednim sedmicama posjetiti Kinu, ali tačan datum putovanja nije objavila. Očekuje se da će tijekom tog posjeta biti razgovora o ekonomskoj saradnji i jačanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Ova najava Meloni dolazi u vrijeme kada mnoge evropske zemlje shvataju važnost uloge Italije. Rezultati izbora za Evropski parlament ukazali su na nezadovoljstvo građana prema trenutnim političkim vodstvima i izazvali promjene koje se osjećaju u cijeloj EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -