Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetVojska SAD lansirala tajnu kampanju protiv kineskih vakcina na Filipinima, tvrdi Reuters

Vojska SAD lansirala tajnu kampanju protiv kineskih vakcina na Filipinima, tvrdi Reuters

Na vrhuncu pandemije COVID-19, vojska Sjedinjenih Američkih Država pokrenula je tajnu kampanju kako bi se suprotstavila sve većem utjecaju Kine na Filipinima, zemlji koju je smrtonosni virus posebno pogodio, pokazalo je istraživanje novinske agencije Reuters.

Prema Reutersu, putem lažnih internetskih računa namijenjenih lažnom predstavljanju Filipinaca, vojska je sprovodila kampanju protiv vakcinacije. Objave na društvenim mrežama su osuđivale kvalitetu maski za lice, testova i prvih kineskih vakcina Sinovac koje su bile dostupne na Filipinima.

Ova tajna operacija dosad nije bila javno poznata. Cilj je bio posijati sumnju u sigurnost i učinkovitost kineskih vakcina i druge pomoći koju je Kina pružila u spasavanju života, navodi Reuters.

Istraživanje je identificiralo najmanje 300 računa na bivšem Twitteru koji su odgovarali opisima bivših američkih vojnih dužnosnika koji su bili upoznati s ovom operacijom. Gotovo svi računi su stvoreni sredinom 2020. godine i usredotočeni na slogan #Chinaangvirus, tj. “Kina je virus”.

Takve kampanje na društvenim mrežama mogu izazvati ozbiljne posljedice, uključujući smanjenje povjerenja u vakcine i moguće širenje virusa. Filipini su se suočavali s dramatičnim porastom broja zaraženih COVID-19 i velikim brojem smrtnih slučajeva.

Ovo istraživanje Reutersa ukazuje na potrebu za ozbiljnim ispitivanjem manipulacije informacijama i dezinformacija usmjerenih na javnost. Kako se svijet bori protiv pandemije, važno je da države surađuju i poduzimaju preventivne mjere kako bi zaustavile širenje lažnih informacija o vakcinama i smanjile utjecaj dezinformacija na građane.

Odgovornost medija je pružiti istinite i relevantne informacije, a javnost treba biti kritična i provjeravati izvore prije nego što povjeruje u bilo koju informaciju. Sigurnost i zdravlje svih ljudi moraju biti prioritet u borbi protiv pandemije COVID-19.

Što se tiče ove tajne vojne kampanje, vojska SAD još nije komentarisala navedene tvrdnje Reutersa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -