Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeHrana i ZdravljeNaučnici iz Beča otkrili novu terapiju za jačanje imuniteta protiv tumora

Naučnici iz Beča otkrili novu terapiju za jačanje imuniteta protiv tumora

Imunoterapija, jedan od ključnih pristupa u liječenju raka, dobila je novi zamah zahvaljujući otkriću naučnika iz Beča. Oni su identifikovali enzime koji su ključni za razvoj dendritskih ćelija, tzv. “čuvara” imunog sistema, i inhibiranjem tih enzima poboljšali imuni odgovor protiv tumora.

Dendritske ćelije su od vitalnog značaja za imunološki sistem jer otkrivaju prisutnost stranih tijela i podstiču imunološki odgovor. Međutim, nije se znalo koje specifične promjene u genima utječu na njihov razvoj. Tim istraživača iz Beča je proučavao ulogu enzima HDAC1 i HDAC2 u ovom procesu.

Kroz svoje istraživanje, naučnici su otkrili da je nedostatak HDAC1 enzima rezultirao poremećajima u razvoju određenih podgrupa dendritskih ćelija. Ovo otkriće ukazuje na ključnu ulogu HDAC1 u formiranju tih čuvara imunološkog sistema. S druge strane, uklanjanje HDAC2 enzima nije imalo značajan utjecaj na razvoj dendritskih ćelija.

Ova nova terapija pruža mogućnost razvoja inovativnih strategija za liječenje raka. Jačanjem imunološkog odgovora protiv tumora, imunoterapija postaje sve efikasnija u suzbijanju rasta i širenja kancerogenih ćelija.

Naučnici ističu da je ovo samo jedno od mnogobrojnih otkrića koja će doprinijeti razvoju imunoterapije. Dalja istraživanja će omogućiti dublje razumijevanje procesa koji se dešavaju u dendritskim ćelijama i pružiti još više mogućnosti za efikasnije liječenje raka.

Ova nova terapija, koja je bazirana na poboljšanju imuniteta i ciljanju specifičnih ćelija, donosi nadu pacijentima širom svijeta. Učinkovita borba protiv raka postaje sve bliža, a naučnici iz Beča su dali značajan doprinos tom cilju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -