Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetRekordno raseljavanje širom svijeta zbog sukoba i klimatskih promjena

Rekordno raseljavanje širom svijeta zbog sukoba i klimatskih promjena

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR saopćila je da je prisilno raseljavanje širom svijeta “još jednom oborilo rekorde” zbog sukoba u mjestima poput Gaze, Sudana i Mijanmara, koji su prisilili veliki broj ljudi da napuste svoje domove.

Šef UN-a za izbjeglice, Filippo Grandi, istakao je da su konflikti najčešći pokretač masovnog raseljavanja i da ova situacija predstavlja strašno stanje u svijetu. Prema izvještaju UNHCR-a, krajem prošle godine raseljeno je 117,3 miliona ljudi, a do kraja aprila taj broj je narastao na oko 120 miliona raseljenih lica širom svijeta.

Grandi je istakao da je broj raseljenih porastao sa 110 miliona prije godinu dana i da raste već 12 uzastopnih godina. To je gotovo trostruki porast u odnosu na 2012. godinu, što je rezultat kombinacije novih i promjenjivih kriza, kao i neuspjeha u rješavanju dugotrajnih problema.

Osim sukoba, Grandi je ukazao i na uticaj klimatskih promjena na kretanje stanovništva i izazivanje sukoba. Klimatske promjene sve više utječu na resurse, izazivaju nestašice hrane, suše i poplave, što dovodi do migracija i konflikata.

Ova alarmantna situacija predstavlja ogroman izazov za međunarodnu zajednicu. UNHCR je pozvao na aktivno rješavanje ovog problema, pružanje pomoći raseljenima i ulaganje u prevenciju sukoba i smanjenje uticaja klimatskih promjena.

Iako su brojke poražavajuće, UNHCR se nada da će izvještaj poslužiti kao podsjetnik na važnost suočavanja sa ovim globalnim izazovima i traženju dugoročnih rješenja radi sprečavanja daljnjeg raseljavanja stanovništva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -