Subota, 28 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisMeđunarodni trgovinski sistem na rubu raspada, upozorava UN

Međunarodni trgovinski sistem na rubu raspada, upozorava UN

Međunarodni trgovinski sistem suočava se s velikim prijetnjama i može biti na rubu raspada, izjavio je generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres. Ova izjava dolazi nakon što je Agencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) proslavila 60. godišnjicu postojanja.

Guterres je naglasio da geopolitičke napetosti sve više rastu, nejednakost se povećava, a klimatska kriza negativno utiče na zemlje u razvoju. Sve ove faktore treba uzeti u obzir prilikom analize trgovinskog sustava.

On upozorava kako novo nastali dugotrajni sukobi imaju veliki utjecaj na globalnu ekonomiju. Trgovina, koja je nekada bila izvor prosperiteta sada se suočava s izazovima u obliku nejednakosti, ekonomske inovacije i degradacije okoliša.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) i Međunarodni monetarni fond (MMF) već mjesecima upozoravaju na fragmentaciju geoekonomskog sustava. Zemlje sve više favoriziraju trgovinu unutar svojih regija ili trgovinskih blokova, umjesto globalne trgovine.

Ovi trendovi otvaraju brojna pitanja o budućnosti međunarodnog trgovinskog sistema. Sve su veći izazovi sa svih strana i prijetnje da se sistem potpuno raspada.

UNCTAD, kao agencija UN-a koja se bavi trgovinom i razvojem, ima važnu ulogu u praćenju i analiziranju tih promjena. Njihova uloga je ključna u ideji održivog razvoja i ravnoteže između ekonomskog rasta, socijalne pravde i zaštite okoliša.

Sada je još važnije nego ikad prije da se međunarodna zajednica angažuje i pronađe rješenja koja podržavaju pravedan i održiv trgovinski sistem.

U suprotnom, posljedice mogu biti katastrofalne za globalnu ekonomiju, smanjenje trgovine i povećanje nejednakosti među zemljama.

Na kraju, svjetski lideri moraju pronaći načine kako oporaviti i osnažiti međunarodni trgovinski sistem kako bi se prevladale sve prijetnje i izazovi s kojima se suočava. To će zahtijevati globalnu suradnju, osmišljavanje inovativnih politika i odlučne korake ka održivijoj i inkluzivnijoj budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -