Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetIzraelske vlasti odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Izraelske vlasti odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti

Izvještaj UN-ove komisije je utvrdio da su izraelske vlasti odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tokom vojnih operacija i napada u Gazi. Komisija je zaključila da je Tel Aviv odgovoran za različite ratne zločine kao što su izgladnjivanje kao metoda ratovanja, ubijanje s predumišljajem ili ubijanje, napadi na civile i civilne objekte, proizvoljno pritvaranje i napadi na lično dostojanstvo.

UN-ova komisija je također utvrdila da je broj civilnih žrtava u Gazi i uništavanje civilnih lokacija i infrastrukture rezultat strategije koja je imala namjeru nanijeti maksimalnu štetu, potpuno zanemarujući načela razlikovanja, proporcionalnosti i dužne mjere opreza.

Izvještaj također ističe da je Tel Aviv opstruirao istrage komisije i onemogućio joj pristup Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Komisija je također iznijela zaključak da su izraelske snage sigurnosti koristile specifične oblike seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja kao dio svojih operativnih postupaka. To uključuje javno skidanje i golotinju, čime se ponižava društvo u cjelini i još više podjarmljuje okupirani narod.

Stručnjaci UN-a su također utvrdili da su izraelske vojne snage počinile djela seksualnog nasilja, mučenja i nečovječnog postupanja. Sve ovo predstavlja ratne zločine i direktno krši međunarodno humanitarno pravo.

Očekuje se da će ovaj izvještaj izazvati međunarodne reakcije i dodatno potaknuti pozive za osnivanje neovisne međunarodne komisije kako bi se istražile ove optužbe. Međutim, treba napomenuti da su Izrael i palestinske naoružane skupine odbacile izvještaj UN-ove komisije kao pristran i nepotreban.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -