Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetAlarmantno: Novinari i aktivisti hapšeni i osuđivani u Azerbajdžanu

Alarmantno: Novinari i aktivisti hapšeni i osuđivani u Azerbajdžanu

Organizacija Human Rights Watch upozorila je na zabrinjavajući porast hapšenja i osuđivanja novinara i aktivista u Azerbajdžanu. Prema izvještaju objavljenom u britanskom listu The Guardian, u prošloj godini zabilježeno je najmanje 25 takvih slučajeva, a većina njih ostala je u pritvoru.

Sve veći broj aktivista i grupa civilnog društva izrazio je strah da se sloboda izražavanja u vezi s klimatskim promjenama guši pod pritiskom vlasti. Azerbajdžan će biti domaćin UN-ovog klimatskog summita Cop29 u novembru ove godine, gdje će gotovo 200 vlada i desetine šefova država razmatrati novi globalni pristup finansiranju rješavanja klimatske krize.

Ova autoritarna država koja se suočava s ograničenjem medijskih i građanskih sloboda smatra se jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Transparency International je prošle godine Azerbajdžan rangirao na 154. mjesto od 180 država. Nedostaje djelotvorne političke opozicije, a predsjednik Ilham Aliyev osvojio je peti uzastopni mandat s više od 92% glasova na izborima u februaru.

Osim toga, Azerbajdžan je suočen s optužbama za zatočavanje političkih zatvorenika. Ratni sukob sa susjednom Armenijom prošle godine rezultirao je raseljavanjem 100.000 ljudi.

Unatoč tim optužbama, jedan od glavnih savjetnika predsjednika Aliyeva izjavio je prije nekoliko sedmica da Azerbajdžan planira da Cop29 bude “policajac mira” i da će pozvati na primirje diljem svijeta tokom pregovora.

Vlada Azerbajdžana odlučno je opovrgnula tvrdnje aktivista. Glasnogovornik je istaknuo: “U potpunosti odbacujemo tvrdnje o represiji protiv aktivista za ljudska prava i novinara u Azerbajdžanu. U Azerbajdžanu niko nije progonjen zbog političkih uvjerenja ili aktivnosti.”

Ovakva situacija izaziva zabrinutost međunarodne zajednice i postavlja pitanje koliko će Azerbajdžan biti sposoban osigurati uključivanje svih zainteresiranih strana na Cop29 susretu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -