Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaPES i Pokret za Podgoricu: Dogovor ili vanredni lokalni izbori

PES i Pokret za Podgoricu: Dogovor ili vanredni lokalni izbori

Pokret Evropa sad (PES) i Pokret za Podgoricu, koji čine nekadašnji odbornici te partije, dobili su rok do ponedjeljka da se dogovore o rješavanju krize u glavnom gradu ili da saopće da će biti raspisani vanredni lokalni izbori, javljaju “Vijesti”. Predstavnici ostalih konstituenata vlasti su zanimali šta će se desiti sa Skupštinom glavnog grada, a jedan dio vladajuće većine se protivi skraćivanju mandata.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, bivši i sadašnji odbornici PES-a se ne slažu oko toga da li bi sve pozicije koje su pripale toj partiji trebale da budu ponovo raspoređene ili bi oni koji su dobro obavljali dužnosti trebali ostati na svojim pozicijama. Izvor iz vladajuće većine je rekao da Pokret za Podgoricu zamjera nepoštovanje ranijih dogovora, poput onog o obustavljanju sjednica parlamenta dok se kriza ne riješi.

Na sastanku je došlo do žustre rasprave između Tihomira Dragaša iz PES-a i Miloša Krstovića iz Pokreta za Podgoricu, koja je navodno bila na ivici fizičkog sukoba. Vasilije Čarapić iz PES-a je izjavio da sjednica neće biti održana do kraja ljeta, kako bi se imalo dovoljno vremena za donošenje konačne odluke.

Pokret za Podgoricu zahtijeva barem dva ili tri direktorska mjesta, poziciju zamjenika gradonačelnice i dio novca koji pripada PES-u iz budžetskih sredstava za finansiranje rada partija u lokalnom parlamentu. Čarapić je izjavio da mnogi smatraju da je prostor za dogovor prisutan i da se nada stabilnosti, ali je teško pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu.

Nakon raskola u PES-u na lokalnom nivou, pet odbornika je napustilo tu partiju i oformilo Pokret za Podgoricu. Oni su formirali Blok 11 zajedno sa Građanskim pokretom URA i Pokretom za promjene i postali najbrojnija grupacija u gradskom parlamentu. Ranije su zahtijevali učešće u svim organima uprave Glavnog grada, ali su iz PES-a to odbili.

PES i Pokret za Podgoricu imaju rok do ponedjeljka da postignu dogovor i spriječe potencijalne vanredne lokalne izbore u Podgorici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -