Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeGastro KutakKako isplazivanje jezika može otkriti trebate li piti kafu?

Kako isplazivanje jezika može otkriti trebate li piti kafu?

Dr. Anis Khalaf, popularni doktor na TikToku, nedavno je podijelio jednostavan trik koji otkriva trebate li piti kafu ili ne. Ova provjera se može lako obaviti kod kuće i zahtijeva samo malo pažnje.

“Znate li trebate li piti kafu? Ako želite znati odgovor, trebate isplaziti jezik. Možete otići do ogledala i napraviti mali test da biste saznali. Ako primijetite mnogo pukotina na jeziku s debelim žutim premazom, vjerojatno je najbolje da preskočite kafu”, objasnio je dr. Khalaf.

Prema njegovim tvrdnjama, ovi simptomi mogu ukazivati na potencijalnu “neravnotežu u tijelu”, koju bi konzumiranje kafe s kofeinom moglo pogoršati. Iako nije dao detalje o tome zašto se ovo događa, spomenuo je poznati koncept “nedostatak yina” u kineskoj medicini.

“Nedostatak yina s toplinom i vlagom u osnovi znači nedostatak tekućine ili prekomjerno topline u tijelu”, dodao je dr. Khalaf.

Dr. Lawrence Cunningham, stručnjak opće prakse iz The UK Care Guidea, objasnio je da “nedostatak yina” predstavlja tjelesnu neravnotežu u kojoj su “hranjivi aspekti” iscrpljeni, što može rezultirati nemirima, srčanim problemima i drugim neugodnim simptomima.

S obzirom na to da je kafa po prirodi “zagrijavajući” stimulans, ona može pojačati ove simptome. Stoga, za osobe koje primijete pukotine i debeli žuti premaz na jeziku, preskakanje šoljice kave može biti dobra opcija.

Važno je napomenuti da ova provjera jezika nije medicinski dokazana metoda i da se simptomi mogu razlikovati kod svakog pojedinca. Uvijek se savjetujte s ljekarom ili stručnjakom prije donošenja odluka o promjeni prehrambenih navika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -