Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetPreminuo vođa pokreta za građanska prava James Lawson

Preminuo vođa pokreta za građanska prava James Lawson

Džejms Lovson (James Lawson), istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih protesta utjecalo na Martina Lutera Kinga i pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD-u, preminuo je u 95. godini, potvrdila je njegova porodica.

Lovson, kojeg je King jednom opisao kao “vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svijetu”, umro je od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Anđelesu. Ovaj hrabri lider je 1952. otputovao u Indiju, gdje ga je rad Mahatme Gandija snažno inspirisao. Po povratku u SAD, postao je zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za ostvarivanje građanskih prava.

Još od studentskih dana, Lovson je predvodio nenasilne proteste u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen s Univerziteta Vanderbilt. U 1960-ima je aktivno učestvovao u nizu protesta protiv segregacije, u kojima su se crnci i bijelci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.

King je na Lovsonov poziv došao u Memfis, gdje je ubijen 1968. godine. Lovsonov rad i predanost zajedno s drugim vođama pokreta za građanska prava rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vjere, pola ili nacionalnog porijekla.

James Lawson rođen je 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Boldvin-Volas u Ohaju i na Univerzitetu Boston. Bio je u zatvoru 13 mjeseci jer je odbio da se odazove nakon što je regrutovan u američku vojsku. Bio je među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je magazin “Time” odao priznanje uoči inauguracije prvog afroameričkog predsjednika SAD-a Baraka Obame.

Odlaskom Džejmsa Lovsona izgubili smo istinskog borca za jednakost, ali njegovo nasljeđe i ideje ostat će kao inspiracija i podsjetnik na to koliko je važno kao pojedinci aktivno se boriti protiv svake forme diskriminacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -