Subota, 28 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisGreen Mobility Summit u Sarajevu potiče održivi i ekološki prihvatljiv transport

Green Mobility Summit u Sarajevu potiče održivi i ekološki prihvatljiv transport

U Sarajevu se održava Green Mobility Summit, inicijativa koja ima za cilj potaknuti diskusije o razvoju održivog i ekološki prihvatljivog transporta. Kroz brojne radionice i diskusije, samit će promovirati održivost transporta, smanjenje zagađenja i poboljšanje zdravlja građana.

Green Mobility Summit također podržava implementaciju Strategije održive i pametne mobilnosti za zapadni Balkan, koju je prošle godine inicirala Transportna zajednica njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Cilj ove strategije je stvaranje održive, digitalne i otporne transportne infrastrukture.

Otvarajući samit, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, istaknuli su važnost strategije održivog javnog transporta u Sarajevu. Projekti obnove tramvajske pruge i voznog parka tramvaja i trolejbusa u gradu su ključni koraci ka razvoju efikasnije mreže javnog transporta u narednim godinama.

Green Mobility Summit će okupiti stručnjake i zvaničnike iz cijelog regiona, koji će kroz panele raspravljati o ublažavanju klimatskih promjena, digitalizaciji i prilagođavanju klimi. Također, na samitu će biti održane važne plenarne sjednice sa ministrima, gradonačelnicima i visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana i partnerima posmatračima.

Ovaj događaj ima za cilj podići svijest o važnosti održivog transporta i promovirati inovacije koje doprinose zaštiti okoliša. Green Mobility Summit predstavlja ključnu platformu za razmjenu znanja i ideja te će doprinijeti daljem razvoju ekološki prihvatljivog transporta na Zapadnom Balkanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -