Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaĐilas: Izborni uvjeti nisu poboljšani, Dodik i Stevandić glasali u Beogradu

Đilas: Izborni uvjeti nisu poboljšani, Dodik i Stevandić glasali u Beogradu

Lider Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas, izjavio je da se izborni uvjeti u Srbiji nisu poboljšali u odnosu na prošlogodišnje izbore te da je kao dokaz naveo glasanje predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i predsjednika Skupštine Republike Srpske, Nenada Stevandića, na lokalnim izborima u Beogradu.

Đilas je naglasio da su nedjeljni izbori u glavnom gradu potvrdili ono što je opozicija već tvrdila – da su izbori bili nepošteni i da je krađa bila unaprijed pripremljena. “Izborni uvjeti nisu nimalo poboljšani, a to su pokazali i izbori u nedjelju. To nisu bili izbori. Unaprijed je bila krađa i samo se potvrđuje ono što smo mi, koji nismo učestvovali, tvrdili i rekli”, izjavio je Đilas.

On je istaknuo da iako opozicija možda može dobiti većinu glasova građana, ne mogu doći na vlast jer vladajuća Srpska napredna stranka ne dopušta promjene. Đilas je naglasio da je neophodno boriti se za izborne uvjete koji će omogućiti građanima slobodno izražavanje volje putem slobodnih medija i urednog biračkog spiska. Uvjeren je da bi u takvim uvjetima Srpska napredna stranka osvojila upola manje glasova nego što je osvojila prije šest mjeseci.

Đilas je također istaknuo da se mora zakonski regulirati sistem kapilarnih glasova te da je to klasičan pritisak na birače i kupovina glasova. “Kapilarni glasovi su način za legalizaciju pritiska na birače i kupovinu glasova. To mora prestati. Birački spisak mora biti sređen, a ne smijemo živjeti u situaciji u kojoj predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i predsjednik Skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, glasaju na lokalnim izborima u Beogradu”, zaključio je Đilas.

Izborni proces i uvjeti u Srbiji su još uvijek tema koja izaziva rasprave među političarima i građanima. Kako će se situacija dalje razvijati i kakve će promjene biti uvedene ostaje za vidjeti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -