Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeCrna HronikaOtkriveni nekompletni posmrtni ostaci na lokalitetu, moguće žrtva srpske nacionalnosti

Otkriveni nekompletni posmrtni ostaci na lokalitetu, moguće žrtva srpske nacionalnosti

U skladu sa nalogom postupajućeg tužioca, ovlaštene osobe koje učestvuju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka koordiniraju rad na navedenom lokalitetu. Nakon provedene ekshumacije, pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije osobe.

Prema prikupljenim informacijama, za jednu od pronađenih osoba postoji vjerovatnoća da se radi o posmrtnim ostacima žrtve srpske nacionalnosti, koja je nestala na području Sarajeva 1994. godine. Kako bi se utvrdili identiteti nestalih osoba, DNK analizom će biti izvršena identifikacija pronađenih ostataka.

Na mjestu ekshumacije prisutni su ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, radnici koji vrše radove, kao i predstavnici MUP-a RS (PS Pale) koji osiguravaju lokaciju i pružaju krim-tehničku podršku.

Otkriveni posmrtni ostaci predstavljaju važan korak u rasvjetljavanju prošlosti i pronalaženju istine o žrtvama rata u Bosni i Hercegovini. Ekshumacija i identifikacija ostataka omogućavaju obiteljima nestalih da saznaju sudbinu svojih najmilijih i dostojno ih pokopaju.

Proces ekshumacije na ovom lokalitetu pokazuje da se institucije u BiH aktivno bave pitanjem nestalih osoba i da postupajući tužioci provode neophodne radnje kako bi se pravda i istina postigle.

Udružujući napore različitih institucija i organizacija, nadamo se da će identiteti pronađenih osoba biti uskoro utvrđeni i da će njihove obitelji konačno dobiti odgovore koje toliko čekaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -