Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetSvjetske temperature dosegle najviši nivo od 1940. godine, upozorava evropska služba "Kopernik"

Svjetske temperature dosegle najviši nivo od 1940. godine, upozorava evropska služba “Kopernik”

Prema najnovijem izvještaju evropske službe “Kopernik”, globalna temperatura u posljednjih 12 mjeseci do kraja maja dostigla je rekordnu vrijednost od 1,63 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka. Ovo je najveće povećanje temperature od 1940. godine, od kada se vodi evidencija.

Međutim, ovo povećanje ne znači da je svijet već premašio kritičnu tačku globalnog zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa tokom cijele kalendarske godine. Ipak, naučnici upozoravaju na ozbiljne i potencijalno nepovratne posljedice po klimu ukoliko se ovaj prag dostigne.

Svjetska meteorološka organizacija u posebnom izvještaju ističe da postoji 80 posto šanse da će bar jedna od narednih pet godina imati prosječnu temperaturu koja će privremeno premašiti predindustrijski nivo za 1,5 stepeni Celzijusa.

Generalni sekretar UN, Antonio Guterres, komentarišući ove alarmantne nalaze, istakao je da svijet brzo ide u pogrešnom smjeru i udaljava se od stabilizacije klimatskog sistema. On je povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine apelovao na smanjenje globalne proizvodnje i upotrebe fosilnih goriva za 30 posto do 2030. godine.

Ovi alarmantni podaci trebaju biti signal za hitno djelovanje, kako na individualnom nivou tako i na globalnom. Čuvanje prirode i smanjenje emisija štetnih gasova postaju sve važnije kako bismo sačuvali našu planetu za buduće generacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -