Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetEgipat i Izrael razgovaraju o ponovnom otvaranju graničnog prijelaza Rafah

Egipat i Izrael razgovaraju o ponovnom otvaranju graničnog prijelaza Rafah

U izvještaju koji je nedavno izašao, navodi se da je ideja o ponovnom otvaranju graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Izraela predložena od strane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Izraela. Iz perspektive Egipta, Izrael snosi odgovornost za trenutnu situaciju u Pojasu Gaze i stoga bi trebao biti u potpunosti odgovoran za kamione koji prelaze granicu i zalihe koje su “na čekanju”.

Granični prijelaz Rafah, koji je ključna ulazna tačka za pomoć u Pojasu Gaze, zatvoren je od početka maja, kada su izraelske snage preuzele kontrolu nad njegovom stranom u Gazi, koju je do tada kontrolirao Hamas. Egipat odbija da propusti robu dok Izrael kontroliše terminal, dok Izrael optužuje Egipat za blokiranje isporuka pomoći preko Rafaha.

U nedjelju su se predstavnici Egipta i Izraela sastali sa američkim zvaničnicima kako bi razgovarali o ponovnom otvaranju graničnog prijelaza. Ova inicijativa dolazi u svjetlu eskalacije humanitarne krize u Pojasu Gaze, gdje ljudi žive u teškim uslovima zbog nedostatka hrane, lijekova i osnovnih potrepština.

Međunarodna zajednica izražava zabrinutost zbog situacije u Pojasu Gaze i poziva na hitno ponovno otvaranje graničnog prijelaza Rafah kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći i olakšao život stanovnicima Pojasa Gaze.

Očekuje se da će se pregovori između Egipta, Izraela i SAD-a nastaviti kako bi se pronašlo rješenje za ovu sve veću humanitarnu krizu. Svi se nadaju da će se postići dogovor koji će omogućiti slobodan tok pomoći i poboljšati životne uvjete stanovnika Pojasa Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -