Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetSupruga španskog premijera pozvana na saslušanje u istrazi korupcije

Supruga španskog premijera pozvana na saslušanje u istrazi korupcije

Sud u Madridu je pozvao Begonju Gomes (Begona Gomez), suprugu španskog premijera Pedra Sančeza (Sanchez), na saslušanje u vezi istrage o korupciji u privatnom sektoru i trgovini utjecajem. Ročište je zakazano za 5. jul, prenosi portal Politiko.

Aprila ove godine, nevladina organizacija povezana sa krajnjom desnicom podnijela je tužbu protiv Gomesove, iznoseći optužbe o poslovnim vezama i veze vlade Španije s koruptivnim aktivnostima. Sud je otvorio preliminarnu istragu, a policija koja je bila zadužena za nju, u maju je saopćila da nije pronašla dokaze o trgovini utjecajem.

Portparolka vlade Pilar Alegrija je ponovo odbacila optužbe, navodeći da se radi o kampanji blaćenja koju vodi krajnja desnica. U aprilu, kada su se pojavili prvi navodi o korupciji njegove supruge, premijer Sančez je suspendovao sve svoje dužnosti na pet dana, čak razmatrajući mogućnost ostavke s funkcije koje obavlja od 2018. godine.

Sada, sud je odlučio pozvati Gomes na saslušanje, što može biti značajan korak u istragi. Budući da su političari i njihove porodice pod posebnom pažnjom, ovaj slučaj može imati dalekosežne posljedice kako na političku scenu Španije, tako i na samog premijera.

Istraga će otkriti da li su optužbe tačne i da li je Gomes bila umiješana u koruptivne radnje u privatnom sektoru. Sama optužba i sudski postupak imaju veliku medijsku pažnju, a moralni i politički utjecaji mogu biti presudni za suprugu premijera i samog Sančeza.

Ročište je zakazano za 5. jul, kada će javnost dobiti više informacija o ovom slučaju i mogućem ishodu istrage.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -