Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeIzložba fotografija "Prvo ratno kino Apollo" autora Milomira Kovačevića Strašnog

Izložba fotografija “Prvo ratno kino Apollo” autora Milomira Kovačevića Strašnog

Uoči 30. Sarajevo Film Festivala i početka Slano Film Days, u petak, 7. juna u 20 sati, u Art radionici Lazareti bit će otvorena izložba fotografija “Prvo ratno kino Apollo” autora Milomira Kovačevića Strašnog. Ova izložba je povodom tridesetogodišnjice od pokretanja “Prvog ratnog kina Apollo” u Sarajevu tokom rata.

Izložba će prikazivati aktivnosti Udruženja Obala Art Centar koje je organizovalo različite filmske programe, izložbe i koncerte. Pored fotografija sa projekcija “Prvog ratnog kina Apollo”, posjetioci će moći vidjeti i fotografije iz perioda 1992.-1994. koje su nastale tokom rata.

Milomir Kovačević Strašni, poznat kao hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojom kamerom je zabilježio ne samo “Prvo ratno kino Apollo”, već i brojne izložbe, koncerte i trenutke sa ratnih zbivanja na Obali. Izložba će također prikazati prijatelje i goste iz inostranstva koji su rizikujući svoje živote dolazili u grad pod opsadom.

Ova izložba već je bila postavljena u Sarajevu tokom 29. Sarajevo Film Festivala 2023. godine, a sada se seli u Dubrovnik. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova, Općina Centar Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Ovogodišnji 30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. avgusta i predstavlja kulturnu manifestaciju koja ima svoje korijene u filmskim programima organizovanim tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -