Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeZanimljivostiZanimljivostiKineska lunarna sonda Chang'e-6 kreće na povijesni povratak s tamne strane Mjeseca

Kineska lunarna sonda Chang'e-6 kreće na povijesni povratak s tamne strane Mjeseca

Kineska lunarna sonda Chang'e-6 uskoro će započeti svoj povijesni povratak s tamne strane Mjeseca na Zemlju. Ova misija ima za cilj prikupljanje uzoraka koji bi mogli dati odgovore na ključna pitanja o ranoj evoluciji Sunčevog sistema. Chang'e-6 nosi ime po mitskoj kineskoj božici Mjeseca i lansirana je 3. maja u južnoj kineskoj pokrajini Hainan.

Ova robotizirana sonda sletjela je 1. juna na do sada neistraženu lokaciju na udaljenoj strani Mjeseca, u golemom udarnom krateru nazvanom bazen Južni pol – Aitken. Prethodna kineska misija Chang'e prikupila je uzorke s bliže strane Mjeseca u decembru 2020., obnovivši globalne napore prikupljanja lunarnih uzoraka nakon pauze od 44 godine.

Nakon slijetanja, Chang'e-6 je 14 sati bušio, iskopavao i pakirao 2 kilograma materijala na udaljenoj strani Mjeseca. Ovaj povrat uzoraka prvi put će biti izveden s ove strane Mjeseca. Iako je planirano da sonda donese 2 kilograma uzoraka, ograničeni vremenski okvir misije može predstavljati izazove u procesu uzorkovanja.

Uzorci koje je prikupila prethodna misija Chang'e-5 bili su od velikog interesa za svjetsku znanstvenu zajednicu. Kineski i europski znanstvenici surađivali su u analizi ovih uzoraka, a ista suradnja se očekuje i za uzorke koje donosi Chang'e-6.

Očekuje se da će uzorci s misije Chang'e-6 biti prebačeni na drugu letjelicu u Mjesečevoj orbiti, koja će se zatim spojiti s raketnim motorom i prenijeti uzorke na Zemlju. Očekuje se da će letjelica s uzorcima sletjeti u kinesku Unutarnju Mongoliju 25. jula.

Ova misija ima veliki značaj za razumijevanje povijesti Sunčevog sistema i evolucije Mjeseca. Uzorci prikupljeni s tamne strane Mjeseca mogu pružiti nova saznanja o teškom bombardiranju Sunčevog sistema, Zemlje i Mjeseca koje je stvorilo bazen Južni pol – Aitken.

S obzirom na uspješnost prethodnih kineskih misija Chang'e, očekuje se da će i misija Chang'e-6 donijeti značajne podatke i daljnji preokret u proučavanju Mjeseca i rane evolucije Sunčevog sistema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -