Četvrtak, 28 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakIstraživanje: Prerađena hrana povezana sa većim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema

Istraživanje: Prerađena hrana povezana sa većim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema

Istraživači iz Opće bolnice Massachusetts otkrili su da su ljudi koji jedu više prerađene hrane izloženi većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema u srednjoj i starijoj dobi. Prema njihovim nalazima, osobe koje se često hrane prerađenom hranom imaju devet posto veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar i čak 16 posto veću vjerojatnost da će patiti od kognitivnog oštećenja, propadanja mozga koje može dovesti do demencije.

Ova studija dodatno potvrđuje već poznate činjenice da je konzumiranje zašećerenih grickalica i gotovih jela povezano sa lošijim zdravljem. Prerađena hrana također može povećati rizik od dijabetesa tipa 2, raka i srčanih oboljenja.

Autor studije, dr. W. Taylor Kimberly, ističe važnost zdrave ishrane u održavanju zdravlja mozga kod starijih osoba. “Otkrili smo da je povećana konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s većim rizikom od moždanog udara i kognitivnih oštećenja”, rekao je dr. Kimberly.

Studija je obuhvatila analizu medicinskih kartona i prehrambenih dnevnika 30.000 ljudi starijih od 45 godina. Rezultati su pokazali da su osobe koje su u svojoj ishrani često imale prerađenu hranu imale veće stope moždanog udara i kognitivnog oštećenja.

Kognitivno oštećenje je pojava u kojoj pamćenje i kognitivne sposobnosti počinju blijedjeti više nego što se očekuje s godinama i često dovodi do demencije.

Da biste održali zdravlje mozga u starijoj dobi, ključno je izbjegavati prerađenu hranu i usvojiti zdrave prehrambene navike. Bogata ishrana voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim izvorima proteina može imati pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje mozga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -