Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetBen Gvir odbija prijedlog za sporazum, upozorava na sigurnosne rizike za Izrael

Ben Gvir odbija prijedlog za sporazum, upozorava na sigurnosne rizike za Izrael

U novonastalom političkom sukobu, ultranacionalistički ministar finansija Bezalel Smotrich dobio je podršku kolege ministra Otsma Jehudit Ben Gvira u njegovom protivljenju predloženom sporazumu. Ben Gvir je istakao da će prihvatanje sporazuma označiti kraj rata i odustajanje od uništavanja Hamasa, što bi ozbiljno ugrozilo sigurnost Izraela.

Osim toga, Ben Gvir ističe da sporazum ne bi donio potpunu pobjedu Izraelu, kako je premijer Netanyahu obećao, već bi predstavljao “potpuni poraz”. Ben Gvir i njegova stranka neće dozvoliti da se rat završi na ovaj način te bi u slučaju sprovođenja sporazuma, Otzma Yehudit raspustila vladu.

Netanyahu je prethodno upozorio da bi njegova vlada pala ukoliko prihvati predloženi sporazum. Odbijanje Ben Gvira samo produbljuje tenzije u vladi, dok se nastavlja politička borba za pronalaženje rješenja za sukob s Hamasom.

Izraelska javnost je podijeljena oko ovog pitanja, dok neki podržavaju nastavak vojnog djelovanja protiv Hamasa, drugi ističu potrebu za pronalaženjem diplomatskog rješenja koje bi donijelo stabilnost i mir u regiji.

Pod pritiskom političkih rivala, premijera Netanyahua i unutarstranačkih sukoba, ostaje vidjeti koji će put Izrael odabrati i kako će se ova situacija razviti.

[JEDAN TAG]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -