Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaEmotivna počast nastradalim učenicima u Srbiji

Emotivna počast nastradalim učenicima u Srbiji

Mnogi učenici osnovnih škola u Srbiji su u petak maturirali, a taj dan kao so na ranu je bio za roditelje djece iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, koje je ubio 3. maja prošle godine ubio Kosta Kecmanović. Nina Kobiljski, majka djevojčice Eme Kobiljski koja je izgubila život u tom tragičnom događaju, podijelila je svoje emocije i bol putem društvenih mreža.- Završi se i 8. razred.. Koga danas iz djetinjstva ispratiti? S kim se radovati? Koga na novom početku bodriti? Nad kim bditi i za koga se nadati? Koga usmjeravati? Koga s ljubavlju stasalog gledati? Danas njihove drugare, a njima se moliti, zauvijek ih voljeti i ovu strahotu uz vječnu ljubav nekako preživjeti. Zauvijek Ema, Andrija, Adrijana, Katarina, Sofija, Ana, Bojana, Mara, Angelina i čika Dragan – napisala je Nina Kobiljski, majka ubijene djevojčice ispod crteža Emine mlađe sestre.

Tradicionalna šetnja maturanata vračarskih osnovnih škola “Defile malih maturanata” održana je jučer, a tom prilikom odana je počast tragično nastradalim. Osnovci su nosili transparente, a ono što je ostalo najupečatljivije je ustvari tišina dok su prolazili pored O.Š. “Vladislav Ribnikar”, prenose srbijanski mediji.

U miru, spuštenih glava, odali su počast nastradalim vršnjacima. Poruka Nini Kobiljski, majci jedne od žrtava, koja je podijeljena na društvenim mrežama, emotivno je dirnula mnoge. Njene riječi odražavaju bol i tugu koju roditelji osjećaju nakon tragičnog gubitka djeteta.

Defile malih maturanata postao je simbol solidarnosti i zajedništva, gdje su učenici okupljeni u tišini, bez riječi, odali počast svojim preminulim kolegama.

Ovaj događaj je podsjetnik na važnost zajedničkog podržavanja i brige za svoje vršnjake, te potrebu za kontinuiranim radom na promociji sigurnosti i zaštite djece.

Ovim činom, vračarski maturanti su pokazali da se sjećanje na preminule ne gubi, već ostaje duboko ukorijenjeno u njihovim srcima i da su spremni da podrže one kojima je podrška najpotrebnija.

Srbijanske vlasti su također pozdravile ovaj događaj kao znak poštovanja prema nastradalim članovima zajednice i istaknule važnost kontinuirane podrške roditeljima u teškim vremenima.

Tradicionalni “Defile malih maturanata” postao je više od obične šetnje, postao je simbol snage i jedinstva među učenicima i zajednicom. Njihova počast preminulima će zauvijek ostati u našim sjećanjima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -