Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetMelinda Gates najavljuje donaciju za podršku borbi za reproduktivna prava žena u...

Melinda Gates najavljuje donaciju za podršku borbi za reproduktivna prava žena u SAD

Melinda Gates, suosnivačica Fondacije “Bill i Melinda Gates”, najavila je donaciju za podršku borbi za reproduktivna prava žena u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovu donaciju je najavila u autorskom tekstu za list New York Times, nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio ustavno pravo na abortus 2022. godine.

Melinda Gates je istakla da je ova donacija nužna kako bi se osigurala borba za reproduktivna prava žena, jer smatra da je neprihvatljivo da njena unuka odrasta sa manje prava nego što ih je ona imala. Ova najava dolazi samo dvije sedmice nakon što je objavila da će se povući iz Fondacije “Bill i Melinda Gates” koju je osnovala sa svojim bivšim suprugom, suosnivačem kompanije Microsoft.

Donacija će biti distribuirana preko njene kompanije Pivotal Ventures, što pokazuje da Melinda Gates nastavlja svoj angažman u podršci različitim društvenim uzrocima i pitanjima. Njena posvećenost reproduktivnim pravima žena dolazi u vremenima sve većeg ograničavanja tih prava u SAD-u.

Melinda Gates je kroz svoj rad i donacije već pokazala svoju važnost u podršci ženskim pravima, zdravstvenom sektoru, obrazovanju i drugim područjima. Njena najava donacije za podršku borbi za reproduktivna prava žena u SAD-u samo potvrđuje njen kontinuirani angažman i zalaganje za unapređenje društva.

Očekuje se da će ova najava donacije privući pažnju i podršku onih koji se zalažu za očuvanje i unapređivanje ženskih prava, ali također i izazvati raspravu među onima koji podržavaju ograničavanje abortusa. Za sada nije objavljena tačna svota donacije niti detalji o načinu raspodjele.

Melinda Gates je svojim djelovanjem i u javnom diskursu još jednom dokazala svoju predanost i važnost u podršci različitim društvenim pitanjima, te da je spremna da se angažuje i bori za ostvarenje pravednijeg i slobodnijeg društva za sve.

Izvor: [link na izvornu vijest]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -