Petak, 20 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetRuski ministar vanjskih poslova optužuje SAD za zadržavanje kontrole nad Evropom

Ruski ministar vanjskih poslova optužuje SAD za zadržavanje kontrole nad Evropom

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, iznio je optužbe protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zadržavanje kontrole nad Evropom putem Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO). Ove tvrdnje iznesene su na nedavnom sastanku sa šefovima stranih ambasada.

Lavrov je na sastanku istaknuo da mnogi zapadni historičari i politolozi izražavaju slična gledišta već duže vrijeme. On je naglasio da nakon raspada Varšavskog pakta i pružanja ruke pomoći Sovjetskog Saveza za ujedinjenje sa Zapadom, SAD-om i Europom u cjelini, NATO nije raspustio. Prema ministru, to jasno ukazuje na neodoljivu želju SAD da zadrže kontrolu nad Europom putem ovog vojnog saveza.

Lavrov je dalje naveo primjer američkog ekonomiste i politikologa, Jeffrey Sachsa, koji je u intervjuu s novinarom Tuckerom Carlsonom također govorio o istoj temi. Sachs je iznio svoje mišljenje o činjenici da NATO nije bio raspušten nakon postizanja dogovora o ujedinjenju.

Ove optužbe ruskih dužnosnika dolaze u vrijeme kada se odnosi između Rusije i Zapada već duže vrijeme nalaze pod napetostima. Kritičari optužuju SAD za nametanje svoje volje i dominaciju nad evropskim saveznicima putem NATO-a.

Kako će se dalje odvijati odnosi između Rusije i SAD-a te hoće li ovaj sukob interesa dovesti do daljnjih napetosti na globalnoj političkoj sceni, ostaje za vidjeti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -