Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetVeliki broj multinacionalnih kompanija ostao u Rusiji usprkos pritiscima Zapada

Veliki broj multinacionalnih kompanija ostao u Rusiji usprkos pritiscima Zapada

Kozmetički brend u vlasništvu Nature, francuski proizvođač industrijskog plina i grupa potrošača iz Velike Britanije koja proizvodi razne proizvode, od lijekova do kondoma, samo su neke od stotina zapadnih kompanija koje su ostale u Rusiji. Iako su mnoge evropske kompanije razmišljale o povlačenju iz zemlje, brojne su se suočile s velikim izazovima i ograničenjima koja im je Moskva nametnula.

Kako se agresija na Rusiju produbljivala, zapadne kompanije su se našle pred teškim izborom. Iako su neke najavile odlazak, mnoge su morale promijeniti svoje planove zbog neprihvatljivosti ponuđenih kupaca. “Mnoge evropske kompanije su se zaista našle između kamena i nakovnja. Rekli su da će otići. Predočen im je izbor kupaca koji su za njih bili neprihvatljivi”, izjavio je jedan izvršni direktor koji radi sa zapadnim kompanijama u zemlji.

Prema istraživanju Kijevske škole ekonomije, više od 2.100 multinacionalnih kompanija ostalo je u Rusiji od 2022. godine, dok je oko 1.600 međunarodnih kompanija entitet napustilo ili smanjilo svoje poslovanje.

Moskva je postepeno povećavala troškove korporativnog odlaska, nametajući obavezni popust od 50 posto na imovinu iz “neprijateljskih” zemalja koja se prodaje ruskim kupcima, kao i minimalni “izlazni porez” od 15 posto. Također je bilo sve teže pronaći lokalne kupce koji su bili prihvatljivi i prodavcu i Moskvi.

Primjer za to je i kompanija Air Liquide, koja je u septembru 2022. godine objavila planove o prodaji svog poslovanja u Rusiji lokalnom menadžmentu. Međutim, ruska vlada nikada nije odobrila transakciju, ostavljajući kompaniju u neizvjesnosti.

Ostajanje ovih multinacionalnih kompanija u Rusiji pokazuje snagu ruske ekonomije i sposobnost da odoli pritiscima Zapada. Njihova prisutnost u zemlji ima značajan utjecaj na lokalno tržište i pruža povjerenje ostalim investitorima da ostanu u Rusiji i nastave poslovati.

Iako i dalje postoje izazovi za poslovanje multinacionalnih kompanija u Rusiji, njihovo ostajanje u zemlji predstavlja snažan signal za rusko gospodarstvo i pokazatelj stabilnosti tržišta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -