Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetMol na Gazi se uklanja sa obale i prevozi u izraelsku luku...

Mol na Gazi se uklanja sa obale i prevozi u izraelsku luku na popravku

Mol, improvizovano pristanište na obali Gaze, bit će uklonjen sa svoje trenutne lokacije u sljedećih 48 sati i prebačen u izraelsku luku Ashdod radi popravki. Vrijeme potrebno za popravke se procjenjuje na više od sedam dana, što dodatno odgađa otvaranje pomorskog koridora.

Prema izvještaju četiri američka dužnosnika za CNN, Mol se raspao uslijed jake oluje. Dio pristaništa, koji je sastavljen od uskog nasipa za prijevoz pomoći u Gazu i šireg parkirališta za ispuštanje zaliha s brodova, kolabirao je u nedjelju, izvijestili su dužnosnici.

Pristanište, izgrađeno za iznos od 320 milijuna dolara, počelo je s radom 17. maja, ali je funkcionisalo samo sedam dana. CNN izvještava da je improvizovano pristanište sposobno raditi samo u izuzetno mirnom moretu, kada su valovi manji od jednog metra i vjetar manji od 25 kilometara na sat.

Izgradnja pristaništa je već kasnila iz razloga što nisu bili ispunjeni potrebni uvjeti, a sada se dodatno odgađa zbog potrebe za popravkom Mol-a. Prema planu, Mol će biti premješten u izraelsku luku Ashdod, gdje će se obaviti popravke prije njegovog povratka u funkciju.

Ova situacija stvara dodatne probleme u naporima da se pomorski koridor otvori i facilitate pružanje pomoći Gazi. Nadamo se da će popravke biti obavljene brzo i učinkovito kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost rada Mol-a na dobrobit stanovnika Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -