Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetPedro Sanchez ugostio premijera Palestine i zemlje sa Bliskog istoka

Pedro Sanchez ugostio premijera Palestine i zemlje sa Bliskog istoka

Španski premijer Pedro Sanchez danas je ugostio premijera Palestine Mohameda Mustafu i niz zvaničnih arapskih i drugih zemalja u rezidenciji Moncloa u Madridu. Ovaj susret označava prvi posjet premijera Palestine Španiji nakon uspostavljanja zvaničnih odnosa između ove dvije zemlje. Prema najavama, na ovom skupu su se pojavili i premijer Katara Mohamed Al Thani, kao i ministri vanjskih poslova Jordana, Saudijske Arabije i Turske.

Kako piše španski list El Pais, Mustafa će sudjelovati na ovom sastanku u dvostrukoj ulozi – kao premijer i ministar vanjskih poslova Palestine. Na sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares, koji je održao sastanak s arapskim kolegama.

Glavni cilj ovog susreta je bio predstavljanje ujedinjenog fronta koji poziva na prekid vatre i promovira mirovnu konferenciju. Prema španskom listu El Confidencial, diplomatski napori Španije bili su usmjereni na ubrzanje ovog događaja kako bi se poklopio sa nedavnim priznanjem državnosti Palestine.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak u jačanju odnosa između Španije i Palestine, ali i u promoviranju mira i stabilnosti na Bliskom istoku. Očekuje se da će dalje diplomatske aktivnosti rezultirati jačim partnerstvom između Španije i zemalja s ovog područja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -