Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetJužnokrejska vojska upozorava na prljavi otpad u balonima

Južnokrejska vojska upozorava na prljavi otpad u balonima

Južnokrejska vojska je upozorila javnost da se ne diraju bijeli baloni i plastične vrećice koje su nosili, jer sadrže “prljavi otpad i smeće”. Analizom je utvrđeno da baloni, koji su pronađeni u osam od devet provincija Južne Koreje, sadrže otpadni papir, zemlju, baterije i čak fekalije. Ovaj incident dolazi nakon što je Sjeverna Koreja optužila južnokorejske aktiviste za bacanje letaka i smeća u pogranična područja.

Južna i Sjeverna Koreja već desetljećima koristi balone za svoju propagandu, a najnoviji slučaj izazvao je veliku zabrinutost. Zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje, Kim Kang II, izrazio je prijetnje da će otpadni papir i prljavština biti razbacani po graničnim područjima i unutrašnjosti Južne Koreje.

Južnokorejske vlasti su promptno reagirale na situaciju i upozorile stanovništvo sjeverno od Seoula i pograničnih područja da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom. Također, građani su pozvani da prijave svaki neidentificirani objekt najbližoj policijskoj stanici ili vojnoj bazi.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju da se u vrećicama koje su pričvršćene za bijele balone nalazi različiti otpad. Na nekim od tih fotografija se mogu vidjeti pripadnici policije i vojske Južne Koreje, dok je novinska agencija Yonhap otkrila da su neke kese sadržavale čak i fekalije.

Ovaj incident nastavlja pogoršati tenzije između dvije Koreje, a očekuje se dodatna reakcija južnokorejskih vlasti koje će morati pronaći način da spriječe bacanje otpada preko granice. Baloni se sve češće koriste kao sredstvo za slanje novca, zabranjenih medijskih sadržaja pa čak i hrane.

Trenutno, nadležne vlasti analiziraju pronađene balone kako bi utvrdile identitet ili organizaciju koja stoji iza ovog incidenta. Bez obzira na rezultate tih istraga, očito je da će se obe strane morati suočiti s posljedicama ovih propagandnih akcija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -