Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetOcasio-Cortez traži suspenziju vojne pomoći za Izrael nakon napada u Gazi

Ocasio-Cortez traži suspenziju vojne pomoći za Izrael nakon napada u Gazi

Putem društvenih mreža, američka kongresmenka Alexandria Ocasio-Cortez poručila je da je “davno bilo vrijeme da predsjednik ispuni svoju riječ i suspenduje vojnu pomoć” za Izrael. Izražavajući svoju zabrinutost zbog najnovijeg napada u Gazi, Ocasio-Cortez je upitala koliko će još dugo Sjedinjene Američke Države stajati po strani dok izraelska vojska ubija i sakati palestinske bebe.

Najnovi napad izraelske vojske u nedjelju navečer na grad Rafah u Gazi izazvao je veliki požar u šatorskom kampu, odnosno naselju u kojem su boravile žene, djeca i starije osobe. Prema posljednjim informacijama, u ovom stravičnom napadu poginulo je 45 ljudi, a većina žrtava su žene, djeca i starije osobe.

Ovaj napad je samo jedan u nizu u posljednjim danima, a javnost sve glasnije traži od američkog predsjednika Joe Bidena da smanji podršku Izraelu. Unutar njegove vlastite stranke, pritisak raste da se suspenduje vojna pomoć Izraelu i da se pozove na prekid sukoba.

Alexandria Ocasio-Cortez se oglasila u otvorenom prkosu Bidenovoj politici i pozivu Međunarodnog suda pravde na prekid vatre. Njen glas se sve više čuje i postaje jedan od najglasnijih glasova koji traže promjenu u politici SAD-a prema sukobu između Izraela i Palestine.

Suočen sa sve većim pritiskom, Biden se nalazi u teškoj situaciji. Treba li reducirati vojnu pomoć svom dugogodišnjem savezniku kako bi se postigao trajni mir na Bliskom istoku ili nastaviti podržavati Izrael i riskirati sve veći gubitak povjerenja u vlastitoj stranci i međunarodnoj zajednici?

Ova situacija jasno pokazuje da se politička klima mijenja i da su unutarnji pritisci sve jači. Može se očekivati da će ova tema biti sve prisutnija u političkom dijalogu u narednim mjesecima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -