Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeZanimljivostiZanimljivostiTuristi šokirani astronomskim cijenama hrane i pića na Jadranu

Turisti šokirani astronomskim cijenama hrane i pića na Jadranu

Svake godine građani su sve više šokirani cijenama u ugostiteljskim objektima, posebno na Jadranu tokom toplih mjeseci. Fokus je prvenstveno na hrani i piću, čije cijene, malo je reći, odlaze u nebesa od trenutka kada ljetna sezona kreće. Činjenica je da gosti poznatih turističkih mjesta često znaju da slikaju račune, kako je to bio slučaj i ovog puta.

Na Hvaru, srednje veličine kafa s mlijekom košta čak 4,50 eura (oko 9 KM), što je zaista iznenađujuća cijena. Slično je i na Malom Lošinju, gdje je sok bio 4,50 eura, a makijato 3,20 eura. Još je čudnije što je na računu za ova dva pića naplaćena i usluga od 0,39 eura, pa je ukupan račun iznosio 8,09 eura.

U Opatiji su cijene također “napuhane”, kako su sami Hrvati primijetili. Račun sa početka maja pokazuje da espreso košta 5 eura, veliki kapučino 6 eura, a nes od vanilije 6,50 eura. Uz nekoliko kafa, na računu se nalazio i koktel od 13 eura.

Iako su cijene hrane i pića posebno visoke na obalama Jadranskog mora, jedan račun iz Zagreba pokazuje da se i u unutrašnjosti cijene ne zaostaju. Na primjer, u jednom zagrebačkom trgovačkom centru, kafa sa mlijekom košta čak 4 eura, a sok od 0,20 litara 3,90 eura, sve dok se nalazite u zatvorenom prostoru s pogledom na pokretne stepenice.

Turisti su sve više nezadovoljni ovakvim astronomskim cijenama hrane i pića na Jadranu, posebno jer često ne mogu dobiti uvijek kvalitetnu uslugu koji bi se očekivala uz te cijene. Ova pojava privukla je pažnju medija i potaknula raspravu o tome kako se ova situacija može promijeniti i kako zaštiti goste od previsokih cijena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -