Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSrpske vlasti pokušavaju umanjiti značaj Rezolucije o Srebrenici

Srpske vlasti pokušavaju umanjiti značaj Rezolucije o Srebrenici

Vlasti u Srbiji su podigle prašinu pokušavajući umanjiti značaj nedavno usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Kako bi to postigli, oni su grupisali glasove protiv i neutralne glasove u Vijeću sigurnosti UN-a, stavljajući ih nasuprot glasovima za Rezoluciju.

Predsjednik Asocijacije srebreničkih majki i supruga, Munira Subašić, je istakla primjer iz 2015. godine kada je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Tada je bilo 10 glasova za, 4 suzdržana i 1 protiv. Međutim, Rusija je imala veto pravo i zbog toga rezolucija nije usvojena. Subašić je naglasila da tada nitko iz Bosne i Hercegovine nije slavio pobjedu zbog tog jednog protivljenja, jer su se poštovale pravila.

Mahir Arnaut, politički analitičar, je istakao da su pravila u Generalnoj skupštini UN-a drugačija. Tamo je dovoljno da bude više glasova za nego protiv, bez prava na veto. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena sa 84 glasa za i samo 19 protiv. Arnaut je naglasio da Bosna i Hercegovina poštuje takva pravila, dok se Srbija očito ne pridržava ni međunarodnih organizacija ni pravila ratovanja.

Važno je da države poštuju pravila koja su dogovorena u međunarodnim forumima. Pokušaji relativiziranja tragedije u Srebrenici i umanjivanje značaja Rezolucije samo pokazuju nedostatak poštovanja prema žrtvama i nepoštivanje dogovorenih međunarodnih pravila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -