Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetPredsjednik Bajden osnažuje NATO savez i podržava Ukrajinu na ceremoniji u West...

Predsjednik Bajden osnažuje NATO savez i podržava Ukrajinu na ceremoniji u West Pointu

Američki predsjednik Džo Bajden je, na ceremoniji dodjele diploma američke vojne akademije West Point, odlučno odgovorio na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o navodnom raspadanju NATO saveza. Bajden je istakao da je NATO najsavršeniji odbrambeni savez u istoriji svijeta, te da je trenutno jači nego ikada.

Tokom svog govora, Bajden je naglasio da Sjedinjene Američke Države nastavljaju pružati podršku Ukrajini, a isto tako je poručio da nema američkih vojnika stacioniranih u toj zemlji. Njegova izjava bila je usmjerena prema Putinu, koji je izjavio da je siguran u raspdadanje NATO saveza.

“Odlučan sam da sačuvam NATO savez”, rekao je Bajden, naglašavajući snagu i važnost tog saveza. On je smatrao da je NATO najbolji i najefikasniji odbrambeni savez u historiji svijeta, koji ima sposobnost suočavanja sa raznim sigurnosnim izazovima.

Predsjednik Bajden je također govorio o Sjedinjenim Američkim Državama kao “svjetskoj supersili i nezamjenjivoj državi”. On je spomenuo i pružanje humanitarne pomoći Gazi, kao i snažnu podršku Izraelu.

Ova izjava američkog predsjednika ima za cilj osnaživanje saveza s NATO-om, ali i jasan stav prema održavanju sigurnosti i mira širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -