Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetVelika džamija Shadian: Transformacija kineske islamske arhitekture

Velika džamija Shadian: Transformacija kineske islamske arhitekture

Jedan od kineskih bisera, Velika džamija Shadian, doživjela je značajne promjene. Sada, umjesto zelene kupole sa polumjesecom, nad gradom Shadian dominira krov pagode u kineskom stilu. Ova transformacija, koja je izazvala mnogo pažnje, dio je petogodišnjeg plana „sinificiranja islama“, koji je 2018. godine objavila kineska vlada.

Velika džamija Shadian se prostire na impresivnih 21.000 kvadratnih metara u jugozapadnoj pokrajini Yunnan. Bila je poznata po svojoj veličanstvenoj arhitekturi koja je kombinirala islamske elemente i kineske karakteristike. Međutim, najnoviji satelitski snimci i izvještaji svjedoka otkrivaju da su promjene uzrokovale iznenadjenje i razočaranje. Kupola sa polumjesecom zamijenjena je krovom pagode, a minareti su skraćeni i pretvoreni u tornjeve pagoda. Iznad svega ostao je samo blijedi trag polumjeseca i zvijezde koja su nekada krasili džamiju.

Ovakve promjene nisu se dogodile samo u Velikoj džamiji Shadian. Najiaying, druga značajna džamija u pokrajini Yunnan, također je izgubila islamska obilježja tokom renoviranja. Ovaj potez je dio šireg plana kineske vlade da se odupre “stranim arhitektonskim stilovima” i promoviše islamsku arhitekturu sa kineskim karakteristikama.

Iako kineske vlasti tvrde da je ova transformacija dio napora da se stvori “islamska arhitektura koja je puna kineskih karakteristika”, mnogi smatraju da je ovo još jedan primjer “sinificiranja islama”. Kritičari ovog poteza tvrde da oduzimanje islamskih elemenata džamijama ugrožava religijsku i kulturnu raznolikost.

U svakom slučaju, velika džamija Shadian i džamija Najiaying postale su centar rasprave o promjeni islamske arhitekture u Kini. Dok neki podržavaju ove promjene, drugi izražavaju zabrinutost zbog gubitka identiteta i kulturne baštine.

Kineske vlasti planiraju nastaviti s realizacijom petogodišnjeg plana “sinificiranja islama”, ali vjerujemo da će ova transformacija džamija ostaviti duboki trag u svijetu islamske arhitekture.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -