Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaRast prodaje električnih automobila u EU tri puta brži od postavljanja punjača

Rast prodaje električnih automobila u EU tri puta brži od postavljanja punjača

Prema posljednjem izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), prodaja električnih automobila u Evropskoj uniji je rasla tri puta brže od postavljanja punjača u periodu između 2017. i 2023. godine. Međutim, za postizanje ambicioznih ciljeva smanjenja emisije CO2 do 2030. godine, EU će trebati osam puta više punjača godišnje.

Prema procjenama industrije, potrebno je masovno usvajanje električnih automobila na tržištu EU kako bi se postigli evropski ciljevi smanjenja emisije CO2. Međutim, to neće biti moguće bez adekvatne javne infrastrukture za punjenje u cijelom regionu, upozorila je Sigrid de Vries, generalna direktorica ACEA-e.

Izvještaj također otkriva da je u prošloj godini instalirano nešto više od 150.000 javnih punjača širom EU, što je manje od 3.000 u prosjeku sedmično. Ukupan broj javnih punjača dostigao je više od 630.000. Međutim, prema Evropskoj komisiji, potrebno je instalirati 3,5 miliona punjača do 2030. godine kako bi se postigao zacrtani cilj. To bi značilo instaliranje oko 410.000 javnih punjača godišnje ili skoro 8.000 sedmično.

Uprkos rastu prodaje električnih automobila, postoji zabrinutost u industriji zbog sporog napretka u postavljanju punionica. ACEA izražava zabrinutost da infrastrukturni jaz može biti veći nego što se procjenjuje, ukoliko se ne poduzmu brže akcije.

Brisel je svjestan ovog problema i prisiljava evropske zemlje da ubrzaju proces ugradnje punionica za električne automobile. Promovisanje širenja mreže punjača ključno je za postizanje održivog rasta električne mobilnosti u EU.

U svjetlu ovih izazova, potrebno je da EU i države članice ulože dodatne napore kako bi se osigurala brza i široka dostupnost javne infrastrukture za punjenje električnih automobila. Samo tako će se ostvariti ambiciozni ciljevi smanjenja emisije CO2 i omogućiti masovno usvajanje ovog ekološki prihvatljivog načina transporta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -