Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeRegijaOtočje Hvara izloženo napadima turista i onečišćenju obale

Otočje Hvara izloženo napadima turista i onečišćenju obale

Otok Hvar, posebno područje sela Jelsa, suočava se sa sve većim problemom napada turista i nautičara te onečišćenjem mora i obale, prenosi Slobodna Dalmacija. Snimci zabilježeni na dionici od uvale Zenčišće do Basine svjedoče o alarmingom stanju na ovom prekrasnom području.

Iako se ovaj problem već nekoliko puta isticao u prošlosti, nadležni organi nisu poduzeli odgovarajuće mjere. Kruzeri koji plove hvarskim kanalom doprinose daljnjem oštećenju okoliša, slijevajući izmet i otpadno ulje, uključujući i ostatke hrane, navodi se u članku.

Nažalost, ovi otpadci, pod utjecajem južnih i morskih struja, stižu do obale otoka Hvara. Veljko Drinković, djelatnik turizma, opisuje dramatičnu situaciju: “Ako puše maestral, područje Prapatne i Makarca postaje još više ugroženo. Ujutro imamo kristalno plavo more, a popodne sve postaje smeđe.”

Ovi problemi ne samo da ugrožavaju okoliš i prirodnu ljepotu otoka Hvara, već imaju i negativan utjecaj na turizam koji je jedan od glavnih izvora prihoda na otoku. Nalazi se na turističkoj karti Europe, a posjetitelji očekuju netaknutu prirodu i čisto more.

Nadamo se da će nadležni organi konačno poduzeti potrebne korake kako bi zaštitili ljepotu Jelse i drugih mjesta na otoku Hvaru te osigurali održivost turizma u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -