Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetAzerbejdžan pokazao kukavičluk u diplomatiji prema Bosni i Hercegovini

Azerbejdžan pokazao kukavičluk u diplomatiji prema Bosni i Hercegovini

Azerbejdžan, država koja je pokušala ostvariti utjecaj u Bosni i Hercegovini, ali se istovremeno prikazivala kao prijatelj njenog naroda, pokazala je kukavičluk u diplomatskim odnosima s Bosnom i Hercegovinom prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Veze između Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije. Sarajevo i glavni grad Azerbejdžana postali su pobratimski gradovi još 1972. godine.

U sarajevskom naselju Dobrinja, 2012. godine, otvoren je “Park prijateljstva” u prisustvu tadašnjeg rukovodstva Bosne i Hercegovine i kćerke azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva, Leyle Aliyev. Park je posvećen žrtvama rata u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu.

Prošle godine je predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev posjetio Bosnu i Hercegovinu, zahvaljujući joj na podršci u slučaju Nagorno Karabaha. Izrazio je uvjerenje da jačaju bratstvo i istaknuo interes Azerbejdžana za suradnju u području energetike. Međutim, glasanje o Rezoluciji o Srebrenici otkrilo je da je ta podrška bila jednosmjerna.

Treba napomenuti da je Bosna i Hercegovina podržala Azerbejdžan 2014. godine, usvojivši rezoluciju kojom se priznaje suverenitet i teritorijalna cjelovitost Republike Azerbejdžan.

Ovaj kukavičluk Azerbejdžana u diplomatiji prema Bosni i Hercegovini izaziva pitanja o pravom karakteru njihovih odnosa. Je li njihova potpora uvijek bila iskrena ili je samo služila njihovim vlastitim interesima?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -