Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetVećina država Ujedinjenih nacija podržala rezoluciju o Srebrenici

Većina država Ujedinjenih nacija podržala rezoluciju o Srebrenici

Ujedinjene nacije su usvojile rezoluciju o Srebrenici, kojom se osuđuje genocid koji se dogodio u ovom bosanskom gradu 1995. godine. Glasanje je bilo jednoglasno, sa 84 zemlje koje su podržale rezoluciju. Samo 19 članica UN-a je bilo protiv ove rezolucije.

Na evropskom kontinentu, većina država je podržala rezoluciju, ali Srbija se našla usamljena, zajedno sa Mađarskom, Rusijom i Bjelorusijom. Grčka, Kipar i Slovačka su ostale suzdržane, dok Kneževina Monako nije glasala.

Ipak, podrška rezoluciji nije ograničena samo na evropske zemlje. Dio islamskog svijeta i zemlje Globalnog juga su također podržale ovu rezoluciju, pokazujući da pitanje genocida nadilazi političke i ideološke podjele. Među zemljama koje su podržale rezoluciju su Iran, Saudijska Arabija, Pakistan, Egipat i Južnoafrička Republika.

Daleki istok također nije ostao po strani, sa najznačajnijim islamskim zemljama Malezijom i Indonezijom koje su podržale rezoluciju.

Iz Južne Amerike, Kolumbija je podržala rezoluciju. Ova zemlja je u fokusu svjetske javnosti posljednjih mjeseci nakon što je njen predsjednik raskinuo diplomatske odnose s Izraelom i najavio otvaranje ambasade u Palestini. Tu podršku su pružile i zemlje poput Urugvaja, Čilea, Ekvadora, Gvajane i Francuske Gvajane.

Ovo usvajanje rezolucije o Srebrenici predstavlja važan korak ka priznavanju i osudi genocida koji se dogodio, te će pružiti nadu žrtvama i njihovim porodicama da će pravda biti zadovoljena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -