Petak, 20 Septembra, 2024
HomeRegijaOpća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Opća skupština UN-a ranije u četvrtak usvojila je rezoluciju koja podsjeća na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Rezolucija također poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a podržalo ju je 84 od 193 država članica UN-a, dok je 19 bilo protiv, a 68 se suzdržalo, uglavnom zbog nedostatka konsenzusa. Među sponzorima rezolucije nalazi se i Hrvatska koja je glasala “za”.

“Hrvatska svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava. Međunarodni sud je već 2007. utvrdio kako je u UN-ovoj zaštićenoj zoni u Srebrenici počinjen genocid”, izjavljeno je u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Važno je istaknuti da su zločin u Srebrenici kao genocid definirali i Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ).

Tokom 1995. godine, postrojbe bosanskih Srba ubile su najmanje 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a.

Ova rezolucija ima za cilj ne samo prisjećanje na strašan zločin koji se dogodio u Srebrenici, već i poticanje međunarodne zajednice da se suoči s prošlošću, ispravno tumači povijest te osigura da se ovakvi zločini nikada ne ponove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -