Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetRusko Ministarstvo odbrane predlaže ažuriranje koordinata teritorijalnih voda u Baltičkom moru

Rusko Ministarstvo odbrane predlaže ažuriranje koordinata teritorijalnih voda u Baltičkom moru

Rusko Ministarstvo odbrane iznijelo je prijedlog za ažuriranje koordinata teritorijalnih voda uz obalu kopna i ostrva u Baltičkom moru, prema nacrtu prijedloga objavljenom u ruskim medijima. Trenutne koordinate, koje su odobrene 1985. godine, smatraju se zastarjelima i neprilagođenima današnjoj geografskoj situaciji, prema izjavama iz ministarstva.

Međutim, ova inicijativa izazvala je odmah reakcije i zabrinutost susjednih zemalja. Jedna od prvih reakcija stigla je iz Švedske, čiji premijer Ulf Kristersson ističe kako je Rusija potpisnica konvencije UN-a koja reguliše ovakve promjene. On smatra da Rusija ima odgovornost da poštuje postojeće granice. Slično mišljenje dijeli i ministrica vanjskih poslova Finske, Elina Valtonen, koja tvrdi da bi bilo kakvo osporavanje granica od strane Rusije kršilo konvenciju UN-a.

Ova situacija pokazuje kako čak i manje promjene u geografskom položaju mogu izazvati diplomatske i političke tenzije. Susjedne zemlje su osjetljive na pomjeranje granica, posebno ako se to dešava bez konsultacija ili dogovora. Sudionici u ovom sporu mogu se nadati da će se situacija smiriti u narednim mjesecima i da će se pronaći diplomatsko rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

U međuvremenu, ostaje otvoreno pitanje da li će Rusija insistirati na svojoj inicijativi za ažuriranje koordinata ili će povući svoj prijedlog pod pritiskom međunarodne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -