Petak, 20 Septembra, 2024
HomeZanimljivostiZanimljivostiPronađeni ostaci prahistorijskog morskog crva starog 425 miliona godina u Velikoj Britaniji

Pronađeni ostaci prahistorijskog morskog crva starog 425 miliona godina u Velikoj Britaniji

Arheolozi su nedavno otkrili ostaci prastarog morskog crva u selu Lentvardajn, Velika Britanija. Pretpostavlja se da je ovaj crv, poznat kao Radnorscolex latus, živio na dnu okeana prije 425 miliona godina, kada je područje sadašnjeg britanskog otoka bilo potopljeno.

Naučnici su analizirali ostatke i otkrili da je ovaj drevni crv imao neobičnu karakteristiku – grlo koje je mogao izbacivati iz sebe kako bi uhvatio hranu na morskom dnu. Riči Howard iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu kaže da crv podsjeća na gigantske crve iz holivudskog filma “Dina”. Pretpostavlja se da su ovi crvi bili prilično nezahtjevni u ishrani te su se hraneći cmačući šta god bi pronašli na dnu okeana.

Osam centimetara dug, Radnorscolex latus je imao više redova oštrih zuba i svojevrsne kuke na glavi koje su mu omogućavale da se pričvrsti za tlo i kretanje.

Ovaj arheološki nalaz pruža uvid u prastaru morsku faunu i pomaže stručnjacima da bolje razumiju životne forme koje su postojale prije milionima godina. Potapanje britanskog otoka ispod vode davno je prošlost, ali ostaci poput ovog crva nam omogućavaju uvid u prošlost i evoluciju života na Zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -