Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetTurski predsjednik poziva na globalni odgovor na humanitarnu krizu u Gazi

Turski predsjednik poziva na globalni odgovor na humanitarnu krizu u Gazi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je u svojem govoru na nedavnoj ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u Ankari pozvao na globalni odgovor na humanitarnu krizu koja se dešava u Gazi. On je također pozdravio odluku Norveške, Irske i Španije da priznaju državu Palestinu, te je apelovao na druge zemlje da slijede njihov primjer.

Erdoan je kritikovao izraelsku ofanzivu na Pojas Gaze, koja je u toku već gotovo osam mjeseci, uprkos rezoluciji UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre. On je istakao da sve zemlje koje pružaju logističku i vojnu podršku Izraelu snose jednaku odgovornost za krvoproliće koje se događa u Gazi.

Turski predsjednik je upozorio da će, ukoliko Izrael nastavi sa svojim ekspanzionizmom, svijet biti sklon novim sukobima. On je naglasio da su masakri koji se dešavaju u Palestini neodrživi i da je Izrael izgubio moralni autoritet u očima svijeta.

Erdoan je također govorio o genocidu u Srebrenici, ističući važnost pamćenja toga zločina kako se ne bi ponovio. On je spomenuo Aliju Izetbegovića kao primjer hrabrosti i domoljublja, te je pozvao na nastavak rada filantropa u širenju dobrote i bratstva.

Ova Erdoanova poruka očekuje se da će podstaći druge zemlje da se uključe u rješavanje humanitarne krize u Gazi i podrže priznavanje države Palestinu. Globalni odgovor na ovu krizu postaje sve neophodniji kako bi se okončala patnja naroda u Gazi i postigao trajni mir na Bliskom istoku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -